Beertema kan zich de bewuste dag nog helder voor de geest halen. In zijn mailbox lag een mailtje waarin stond dat het CWI - als eerste instelling buiten de Verenigde Staten - officieel toegang kreeg tot NSFnet, de voorloper van het huidige internet.

"Ja, dat weet ik nog heel goed. Ik besefte toen dat een nieuw tijdperk aanbrak. Althans, voor de wetenschappelijke en onderzoekswereld. Over de gevolgen voor de rest van Nederland dacht niemand na. Wij voorzagen totaal niet wat voor gevolgen dat zou hebben."

De toestemming kwam er echter niet zo maar. NSFnet was tot dan toe een Amerikaans onderonsje, waar je als buitenstaander niet zo maar bij kwam.

"Ik kwam toevallig in contact met de Amerikaanse internetpionier Rick Adams, die voor ons heeft gelobbyd. Hij bleek over de juiste contacten te beschikken, onder meer bij Defensie. Voor ons bleek dit een gouden greep."

Internet connected status

In die 'goede oude tijd' waren e-mail en usenet de meest gebruikte toepassingen op internet. "Tot 1993 is internet echter nog redelijk gesloten geweest. Het openstellen is echt een Amerikaanse beslissing geweest, zij het met veel druk van onze kant."

XS4ALL was toen een van de eerste internetproviders voor consumenten. "Op verzoek van een provider vroegen wij in de VS de zogenoemde internet connected status aan. In die tijd was dat een magisch woord. Als je dat had, was je iets bijzonders."

Hoewel het onderzoeksdeel van internet in die tijd door de Amerikanen - al min of meer was vrijgegeven, was het nog niet vergelijkbaar met het internet van nu.

"Wij moesten bij het aanvragen bijvoorbeeld aangeven waarom iemand toegang zou moeten krijgen. Al deze aanvragen bewezen wel dat er meer interesse voor internet was." In de loop der jaren heeft NSFnet zijn voorwaarden dus beetje bij beetje versoepeld, constateert Beertema.

Grafische kant

"Het is heel geleidelijk meer open geworden. Tot in lengte van jaren stond internet gelijk aan de VS. Volgens Amerikanen bestond er buiten de VS gewoon geen internet."

"Het keerpunt kwam echter toen de grafische kant van het web werd ontwikkeld. De grafische browser was natuurlijk de klapper. Vanaf die tijd zijn de ontwikkelingen snel gegaan."

Als digitale toegangspoort tot de Verenigde Staten had het CWI zich ontwikkeld tot het belangrijkste Europese internetknooppunt. In 1996 kwam voor het CWI het keerpunt toen werd besloten dit af te stoten, wat resulteerde in de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) - nog altijd een van de grootste knooppunten ter wereld.

"Sindsdien is er een hoop veranderd, niet altijd positief. Ik heb me in het begin geërgerd aan de ontstane mentaliteit. Vooral usenet is een afspiegeling van de maatschappij geworden, met alle uitwassen van dien. Daar doe je niets aan."

Gedebiliseerd

"Vroeger werd internet alleen gebruikt door mensen die er serieus mee bezig waren. Ik heb de commerciële en particuliere kant van internet dan ook nooit al te serieus genomen. Dat doe ik nog steeds niet."

"De gemiddelde particuliere gebruiker weet weinig anders te doen dan dvd's te downloaden. Ze gaan hun gang maar, maar van mij hoeft het niet. Internet is 'gedebiliseerd' en vercommercialiseerd."

Spam is Beertema dan ook een doorn in het oog, zeker nu hij zo'n tweehonderd spammailtjes per dag mag ontvangen. "Dat is het nadeel als je een van de eerste mailadressen van Europa hebt", grapt Beertema.

Verzet

"Maar ik verdom het om aan die onzin toe te geven. Ook op de nieuwsgroepen gebruik ik nog steeds mijn officiële mailadres. Dit is een principekwestie geworden. Ik behoor denk ik echt tot de oude stempel."

Hoewel Beertema aan de wieg van internet in Nederland en Europa heeft gestaan, heeft hij de huidige ontwikkelingen nimmer voorzien. "Commercie is tegenwoordig overal, je kan geen stap meer verzetten of je wordt er mee geconfronteerd. Ook online."

Beertema vindt dat een verschrikkelijke ontwikkeling. Op zijn eigen manier probeert de systeembeheerder nog altijd verzet te bieden.

Zo gebruikt hij dus nog altijd zijn officiële mailadres op nieuwsgroepen en komt html-mail er bij hem niet door. "Als ze me wat te vertellen hebben, doen ze dat maar in tekstopmaak. Ik weiger ook mail afkomstig van HoTMaiL."