Arbor Networks, een bedrijf dat netwerkverkeer analyseert, constateerde dit tijdens een onderzoek naar het percentage malware in het internetverkeer van ruim 68 providers.

DDOS-aanvallen

Een gewone internetter zou maandelijks duizenden euro's kwijt zijn om de bandbreedte te kopen die de door Arbor onderzochte DDOS-aanvallen aantrof, stelt onderzoeker Danny McPherson. Criminelen maken bij deze aanvallen echter gebruik van de netwerkverbindingen van onwetende slachtoffers om de systemen van derden plat te leggen door een veelvoud aan internetverkeer naar hun computers of servers te sturen.

Tijdens een analyse van zo'n 1.300 routers gedurende 18 maanden ontdekte Arbor dat de SYN- of ICMP (Internet Control Message Protocol)-pakketten die bij DDOS-aanvallen worden gebruikt zelden minder dan 1 procent van het volledig internetverkeer uitmaakten. Tijdens piekperiodes kon het wel 6 procent zijn.

'Rioolwater'

Daarnaast constateerde Arbor dat DDOS-aanvallen rond de kerstdagen en oud- en nieuw sterk afnamen. McPherson suggereert lichtelijk ongefundeerd dat de aanvallers dan "een kater hebben of hun buit aan het uitgeven zijn". Verder zou het gehele internetverkeer volgens de Arbor-onderzoeker ernstig vervuild zijn, zowel door de DDOS-troep als door spam. McPherson schat dat tenminste 10 procent van al het internetverkeer 'rioolwater' is.