Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit. Vooral mannelijke studenten geven aan dat internet en het spelen van games een voorname bron van afleiding van het studiewerk zijn. Slechts 13 procent van de vrouwen noemde internet als afleidingsbron, tegenover 22,5 procent van de mannen.

Een traditionele studievertrager als alcohol zorgt bij 8,5 procent van de studenten naar eigen zeggen voor problemen. Depressies worden door 17 procent van de ondervraagden gezien als oorzaak van slechte cijfers.

Volgens Dennis Martell, co├Ârdinator gezondheidsvoorlichting van Michigan State University, is internetverslaving 'een gevoelig onderwerp'. "Je wilt namelijk niet de indruk wekken dat je je niet kunt verplaatsen in de moderne student die online is", zo verklaart Martell tegenover Lansing State Journal. "Maar studenten moeten ook beseffen dat een deel van hun ontwikkeling aan de universiteit te maken heeft met persoonlijk contact en het betrokken zijn bij wat er gebeurt in de wereld."

Volgens vertrouwenspersoon Keith Anderson van de technische hogeschool Rensselaer in New York, blijven studenten die overmatig worden afgeleid door internet veelal onzichtbaar omdat ze geen problemen veroorzaken voor medestudenten. Anderson denkt dat er te weinig begrip is voor het verband tussen geestelijke gezondheid en overmatig internetgebruik.

De vertrouwenspersoon denkt dat het beperken en monitoren van de tijd die studenten online doorbrengen op de campus, een mogelijke oplossing kan zijn.