De politie heeft de verdachte al begin juli aangehouden. Dit na een jaar van intensief rechercheren, waarbij internet onontbeerlijk bleek.

De 45-jarige verdachte perste onder meer Campina af en dreigde levensmiddelen te vergiftigen. Ruim 150 agenten van diverse politiekorpsen hebben aan het onderzoek meegewerkt.

In een verklaring laat de politie weten dat ook de Amerikaanse 'FBI en een internetprovider in de Verenigde Staten een bijdrage hebben geleverd aan het onderzoek'.

Het blijft echter onduidelijk op welke manier de provider bij het onderzoek is betrokken. Wel heeft de politie bevestigd dat de verdachte met behulp van een buitenlandse isp zijn identiteit probeerde te verhullen.

Anoniem

Volgens het online magazine Netkwesties maakte de verdachte ook gebruik van een zogenoemde anonymizer, een programma dat internetters belooft volledige anoniem te kunnen surfen.

Volgens Netkwesties was een simpel verzoek van de FBI echter al genoeg om de gegevens, bestaande uit een mailadres en betaalgegevens van PayPal, boven water te toveren.

Via het wxs-mailadres (inmiddels Planet Internet) is de politie vervolgens achter de identiteit van de man gekomen. Niet veel later is de verdachte aangehouden. Hij heeft inmiddels bekend.

<i>Op Netkwesties is een uitgebreid verhaal te lezen met hierin de gebruikte methodes en tussenstappen die tot de arrestatie hebben geleid.</i>