Internet kwam in Syrië zaterdag weer langzaam beschikbaar, nadat het land op donderdag offline ging. De internetstilte lijkt het werk te zijn van de Syrische autoriteiten. De internettoegang is zaterdag hersteld, melden netwerkanalisten van Renesys en Cloudflare. De providers Telecom Italia, Tata Communications, Turk Telecom, en PCCW bieden weer internettoegang. Ook het mobiele telefoonnetwerk lijkt weer in de lucht, meldt CNN op basis van bronnen bij een Syrische mensenrechtenorganisatie.

'Kabels doorgeknipt'

Het staatspersbureau SANA berichtte zaterdag ook dat alle verbindingen weer zijn opgestart. De Syrische regering stelde dat de opstandelingen verantwoordelijk waren voor het platleggen van de communicatie. Dat gebeurde precies tijdens zware gevechten bij de luchthaven nabij de hoofdstad Damascus. Maar dat de rebellen vier belangrijke internetkabels precies tegelijk zouden hebben doorgeknipt, zoals de Syrische regering stelt, lijkt volgens een analyse van Cloudflare onwaarschijnlijk. Het bedrijf verdenkt de Syrische regering ervan de communicatie uit te hebben geschakeld.

Zaterdag vielen er zaterdag op meerdere plekken in Syrië zeker 73 doden, melden opstandelingen. De rebellen zeggen een gebied ten noorden en oosten van de internationale luchthaven van Damascus te controleren, wat door de Syrische staats-tv wordt ontkend. Het vliegveld is volgens de oppositie de 'poort naar de dood', omdat het regime in Damascus 'van daaruit wapens krijgt geleverd om het Syrische volk te vermoorden'.

Edge routers

Syrië heeft maar een beperkt aantal zogeheten edge routers, routers die het interne verkeer verbinden met de internetbackbone. Die routers worden allemaal beheerd door een staatsbedrijf. De systematische manier waarop de routers uit de infrastructuur werden teruggetrokken geeft het beeld dat dat is gebeurd via updates in de configuratie van de routers, analyseerde Cloudflare.

Syrië beschikt over vier fysieke pijplijnen naar het wereldwijde internet; drie die uit de zee aan land komen bij de stad Tartous en een vierde kabel die over land naar en door Turkije gaat.

Skypen via de satelliet

Volgens de New York Times gebruikten de rebellen tijdens de blackout satelliet-telefonie voor internettoegang, waarna ze gebruikmaakten van Skype. Syrische activisten zeggen dat ze via Skype op de hoogte bleven van troepenbewegingen.