De internetreus brengt deze wijzigingen aan samen met OpenDNS. De eigen DNS-machines van die twee geven voortaan meer delen (octetten) door van het ip-adres van eindgebruikers. Daardoor kunnen websites en content-bezorgdiensten beter zien waar hun bezoekers zich bevinden om die dan door te lussen naar caches die dichter bij die eindgebruiker staan. DNS (domain name system) is het adresboek van internet; het 'vertaalt' namen van sites in ip-adressen.

'Instant' YouTube

Tot op heden wordt de locatie van de DNS-server doorgegeven, maar die machine hoeft niet dicht bij de uiteindelijke websitebezoeker te zijn. Een locatie die dichterbij is, kan een betere verbinding, met hogere reactiesnelheid (lagere latency) en meer bandbreedte hebben. Het laden van webpagina's of bijvoorbeeld YouTube-video's neemt dan minder tijd in beslag, vat it-nieuwssite ExtremeTech de aanpassing samen.

Google en OpenDNS hebben de door hun doorgevoerde wijziging begin dit jaar al ingediend bij internetstandaardenorganisatie IETF (Internet Engineering Taskforce). Dat is gebeurd via het samenwerkingsverband Global Internet Speedup) dat internet wil versnellen. Deze DNS-tweak is één van de eerste stappen daarin. Onder de leden bevindt zich ook certificaatverstrekker Comodo, die in april dit jaar werd gehackt net zoals het Nederlandse DigiNotar nu.