Internetbeheerder ICANN wil af van het huidige WHOIS-systeem, meldt Webwerelds zustersite Computerworld.com. WHOIS is volgens de organisatie foutgevoelig, niet uniform en levert privacyzorgen op. Een speciale werkgroep stelt voor om af te stappen van het huidige openbare systeem, waarbij registrars WHOIS-informatie doorgeven. In plaats daarvan moet er een systeem komen dat centraal is geregeld en dat níet voor iedereen toegankelijk is.

Al tien jaar zoekende

De ICANN zoekt al bijna tien jaar naar een alternatief voor WHOIS, schrijft de werkgroep (PDF), omdat het huidige systeem ‘kapot’ is. Maar omdat er zoveel belanghebbenden zijn - waaronder domeinregistrars, allerhande online dienstverleners en hostingproviders – zitten de onderhandelingen over de voorgenomen wijziging muurvast. De ICANN-werkgroep is opnieuw begonnen en stelt een radicaal nieuw systeem voor.

Met het voorgestelde centrale systeem kunnen mensen WHOIS-informatie alleen opvragen onder voorwaarden. Ze moeten daarbij aangeven waarom ze deze informatie willen hebben. De werkgroep streeft met de beperkte toegang naar een systeem waarbij de privacy van sitebeheerders beter wordt beschermd. Ook moet eventueel misbruik van deze nieuwe WHOIS worden aangepakt.

Het bemoeilijken van opvragingen is hierbij doelbewust en essentieel. “Dit [voorstel] bevat ook ondersteuning voor een feature met beveiligde credentials, waardoor de privacybescherming wordt verbeterd van geregistreerde gebruikers die risico lopen, zoals mensen die hun recht op vrije meningsuiting uitoefenen”, staat te lezen in het rapport van de werkgroep.

Nadelen nieuwe plan

Er kleven ook enkele nadelen aan het plan, zo schrijft de ICANN-werkgroep. Dit omvat een grotere latency bij dataverzoeken en het creëren van een grote berg Big Data die goed beheerd moet worden om misbruik te voorkomen. Een ander pijnpunt is dat registrars zelf niet meer de controle hebben over hoe en welke informatie over domeinbezitters wordt vrijgegeven.

De groep wil daarom nu dat het publiek reageert op de voorstellen, zodat er eventueel aanpassingen gemaakt kunnen worden. Hiertoe stelt de ICANN-organisatie open vragen die particulieren en bedrijven kunnen beantwoorden. Onder deze voorgelegde stellingen de vraag of er nog andere voor- en nadelen bekeken moeten worden, en met welke wensen van de gemeenschap rekening gehouden moet worden bij het creëren van een nieuw model.