Internetbeheerder ICANN wil een internationaal samenwerkingsverband starten om de belangen van internet-stakeholders te behartigen. De ICANN is een Amerikaanse organisatie en post-Snowden gaan er vaker geluiden op dat de controle over het net niet bij één overheid of organisatie moet liggen.

Topoverleg in Brazilië

De ICANN roept samen met internationale internetorganisaties als onder meer Europese internetbeheerder RIPE, de standaardengroep IETF en de Aziatische netbeheerorganisatie APNIC op om een internationale aanpak te versnellen. Er moet gekeken worden naar een multinationaal model waarbij elke overheid evenveel rechten heeft. In april komen grote organisaties samen voor een topoverleg over de toekomst van het internet.

In samenspraak met de ICANN is besloten om die bijeenkomst aankomend voorjaar in Brazilië te houden. Dit land stelde onlangs internetverbindingen met de VS niet meer te vertrouwen in wil eigen lijnen aanleggen. Daardoor bestaat de vrees dat dit een nieuw begin is van de vaker voorspelde balkanisering van het internet.