"Softwarepatenten zijn duidelijk een bedreiging voor innovatie en de samenleving. Dit moet benadrukt worden", verklaart Georg Greve van de Free Software Foundation Europe tegenover Reuters. Zodra een bedrijf softwarepatenten gebruikt tegen gpl-software, verliest deze het recht om gpl-programma's te gebruiken of op te nemen in zijn eigen produkt.

"De licentie moet worden aangepast in een wereld waar webwinkels als Amazon 'one-click ordering' patenteren, wat voorkomt dat anderen van deze techniek gebruik kunnen maken", aldus Greve. Wereldwijd gebruiken vele overheden en bedrijven software met een gpl-licentie. De wijziging kan hierdoor enorme gevolgen hebben.

De huidige GNU General Public License (gpl) is veertien jaar geleden ontwikkeld door Richard Stallman. Het idee achter het licentiemodel is dat iedereen gebruik kan maken van de software en deze ook kan aanpassen. Hiertoe moet de programmeur de nieuwe code wederom openbaar maken, zodat ook anderen daar baat bij hebben.

Internetbelasting

Stallman wil in december het eerste concept van de nieuwe gpl-licentie klaar hebben. In 2006 kan iedereen vervolgens zijn input en kritiek leveren. Georg Greve biedt als alternatief een internetbelasting. "Software moet vrij beschikbaar zijn en artiesten en programmeurs kunnen betaald worden door internetverbindingen te belasten."

De nieuwe versie van de gpl wordt mede ontwikkeld met Nederlandse financiële steun. Stichting NLNet doneerde eerder deze week 150.000 euro. Met het geld moet de derde versie van de licentie sneller bekendheid krijgen en beter worden geadopteerd in de wereld.