Dit blijkt uit cijfers van het Franse onderzoeksbureau Idate. Eind december 2002 waren er 590 miljoen mensen die regelmatig van internet gebruik maakten. Een jaar eerder waren dat er 474,3 miljoen, een stijging van 24,4 procent.

In West-Europa waren op 31 december 146 miljoen internetters. Noord-Amerika telde er 200 miljoen en Azië 180 miljoen. De internetpenetratie is in dat jaar met 1,9 procentpunt gestegen tot 9,8 procent. Noord-Amerika loopt volgens Idate nog voorop in het aantal internetaansluitingen per inwoner.

De internetpenetratie is er bijna 67 procent, in Europa ongeveer 38 procent. Voor de komende jaren wordt vooral een groei van het aantal internetgebruikers verwacht in de voormalige Oostbloklanden.

In Europa is vooral de groei van het aantal breedbandverbindingen opvallend, menen de onderzoekers. In 2002 steeg het aantal internetters via de kabel of via adsl met 76,5 procent tot 12,5 miljoen.

Idate constateert dat het langzaamaan beter gaat met de sector. De e-commerce laat een stabiele groei zien en met de internet service providers lijkt het beter te gaan. De drie grootste providers in Europa zijn Wanadoo, T-Online en Tiscali.

De afgelopen twee jaar zijn zij tussen de 80 en 90 procent van hun waarde verloren op de markt, maar steeds meer providers verwachten binnenkort uit de rode cijfers te zijn.