Zal de huidige bloei van internetbedrijfjes ook een economische zeepbel blijken? In Californië vrezen internetondernemers het ergste, nu is gebleken dat investeerders in het derde kwartaal beduidend minder hebben geïnvesteerd in startups naar aanleiding van de financiële crisis.

Acht jaar geleden stortte de internetindustrie volledig in na een periode waarin internet de oplossing voor veel problemen leek en waarin er geen grens leek te zijn aan de bedragen die erin werden geïnvesteerd. De malaise die volgde zorgde ervoor dat veel internetbedrijven failliet gingen en dat het vertrouwen in de mogelijkheden van internet.

Een reeks nieuwsberichten over bezuinigingen en ontslagen in de internetbranche, roepen bij velen de vraag op of de internetindustrie opnieuw aan de vooravond staat van een diepe malaise.

Vooral preventief?

Volgens Randy Adams, chief executive van zoekmachine SearchMe, valt het allemaal wel mee: "De les die we uit 2000 hebben geleerd is dat bedrijven die in een vroeg stadium ingrijpende bezuinigingen doorvoeren, een veel grotere overlevingskans hebben dan bedrijven die dat niet doen. Ik ben ervan overtuigd dat er veel meer bedrijven zullen zijn die goed uit deze mindere periode zullen komen."

Searchme is één van de bedrijven die in de afgelopen weken heeft besloten om te bezuinigen, onder meer door in het personeelsbestand te snijden. Andere bedrijven die maatregelen hebben genomen, zijn Seesmic, eBay, AdBrite en Hi5. Bij veel andere internetbedrijven staan eveneens saneringen op de rol.

Investeringen drogen op

Het lijkt voor veel bedrijven dan ook een noodzakelijkheid om personeel te laten gaan. Ondanks de zwakke economie werd er in het derde kwartaal van dit jaar meer geïnvesteerd in schone technologie en recyclebare energie. Maar in internetbedrijven werd maar liefst 36 procent minder geïnvesteerd dan in het kwartaal daarvoor. En dat kwartaal was ook al niet rooskleurig.

Ontslagmeter

Om bij te kunnen houden hoe het precies is gesteld met bedrijven en hun ontslagplannen, heeft weblog Techcrunch een ontslagmeter, de Layoff Tracker gelanceerd. Via de tracker kan eenvoudig worden bijgehouden welk bedrijf mensen ontslaat, om hoeveel mensen het gaat en hoeveel procent van het bedrijf daarmee op straat komt te staan.