Dat meldt de Amerikaanse krant de San Fransico Chronicle, die de hand wist te leggen op de informatie. De officiële presentatie van de gedragsregels vindt later deze week plaats. Door de regels voor te stellen hopen de bedrijven hun imago op te kunnen vijzelen.

De drie bedrijven kwamen eerder in een kwaad daglicht te staan toen bekend werd dat zij China hielpen met het censureren van het internet. Met de voorgestelde gedragsregels willen de drie Amerikaanse bedrijven laten zien dat zij bijvoorbeeld achter artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staan; de vrijheid van meningsuiting.

Een van de onderdelen van de vrijwillige regels is dat de bedrijven kritisch verzoeken bekijken van regeringen die vragen om inzage in de gegevens van gebruikers. De bedrijven zouden volgens de vrijwillig in te vullen regels ook kritischer tegenover censuur staan.

Klakkeloos

De regels werden gedurende twee jaar opgesteld door de drie bedrijven in samenwerking met allerlei adviseurs zoals academici, wetenschappers en sociale groeperingen. De gedragsregels zouden daardoor alle gebieden op het vlak van de mensenrechten raken waarmee de internetreuzen mogelijk te maken krijgen.

De belangrijkste regel is dat bevelen vanuit regeringen niet klakkeloos geaccepteerd moeten worden. Maar Microsoft, Google en Yahoo moeten wel handelen conform de wetten van het land en alleen tegenstribbelen als de wet dat toelaat.

Patent

De gedragsregels zijn opvallend, vooral omdat Microsoft afgelopen week nog in het nieuws kwam vanwege een toegewezen patent op software dat censuur juist bevordert. En daardoor zou Microsoft onder andere artikel 12 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens breken.