De site moet volgens Olsthoorn 'actuele en spraakmakende leugens en ontmaskeringen' gaan bevatten. "Ik loop al acht jaar rond met het idee om deze site te maken. Omdat mijn contract bij Planet sinds begin dit jaar qua tijd is gehalveerd, had ik nu eindelijk tijd om de site op poten te zetten."

Op een voor het publiek afgesloten versie van Leugens.nl stonden zondag onder meer verhalen over prins Bernhard, Mabel Wisse Smit en Johan Derksen. Olsthoorn: "Er moeten jaarlijks vijftig wethouders vertrekken omdat ze hebben gejokt. Die onthullingen die nu vaak alleen in lokale media verschijnen, moeten snel een plek krijgen op Leugens.nl."

Aanvankelijk zal de site door journalisten worden gevuld, maar Olsthoorn wil dat het publiek in de toekomst ook leugens kan aandragen. Daarbij is hij overigens wel terughoudend. "We moeten nog bekijken hoe we dat gaan vormgeven. Als iedereen meteen vuil begint te spuiten, neemt niemand ons meer serieus. Ik hoop wel dat er iets ontstaat waarbij mensen samen wat willen uitzoeken."

Reclame

Olsthoorns fascinatie voor leugens ontstond toen hij in december 1989 verslag deed van de opstand tegen de Roemeense dictator Nicolae Ceauºescu. Volgens Olsthoorn kwamen daarbij veel minder mensen om het leven dan de Westerse media meldden.

De journalist heeft hoge verwachtingen van zijn nieuwe site. "Ik zie Leugens.nl niet als iets voor een paar maanden. Ik denk dat deze site over tien of twintig jaar nog boeiend zal zijn."

Olsthoorn verwacht dat er binnen een halfjaar 'tientallen journalisten' zullen meewerken aan de site. Zij zullen dat aanvankelijk om niet moeten doen. "We zijn in gesprek met uitgevers. Als die willen investeren, kunnen we natuurlijk wel betalen." De journalist hoopt op vijftigduizend trouwe bezoekers eind volgend jaar. "Uiteindelijk moet die site zich met reclame bedruipen."

Leugens.nl wil verder samenwerken met de School voor de Journalistiek in Utrecht. "Leugens.nl is heel geschikt voor hun praktijktraining."