Tot voor kort hoorde je wel eens het begrip 'internetjournalistiek'. Ik heb nooit begrepen wat daarmee werd bedoeld. Zijn dat journalisten die over het verschijnsel internet schrijven of verslaan ze uiteenlopende onderwerpen en publiceren ze op internet? Dat laatste heet dan ook wel online journalistiek of erger, multimedia journalistiek.

Het interesseert mij meestal niet waar en hoe ik nieuws lees. Ik heb wel een voorkeur voor internet omdat het nu eenmaal eenvoudiger is om naar de website van de Washington Post te surfen dan op de fiets te stappen richting kiosk. Mijn interesse gaat vooral uit naar journalisten die via welk medium dan ook schrijven over de impact van nieuwe technologie op de politiek en ons dagelijks leven. Internet is een van die onderwerpen op het snijpunt van technologie, economie en politiek. Echelon, Carnivore, rekeningrijden, het Cybercrimeverdrag, allemaal onderwerpen die wat mij betreft in diezelfde categorie vallen.

Ik verbaas me eigenlijk steeds meer over het gebrek aan kwalitatieve journalistiek over deze onderwerpen in Nederland. Waar zijn de Nederlandse technology editors eigenlijk? Af en toe lijkt een van de dagbladen er een in dienst te hebben, maar dat feest mag nooit te lang duren. Na vertrek of overplaatsing blijkt er niemand om de plaats over te nemen en droogt de stroom berichtgeving abrupt op.

Over televisie hoeven we het eigenlijk al helemaal niet te hebben. Op het gebied van technologie is er maar weinig nieuws dat makkelijk genoeg is om niet te moeilijk te zijn voor de beeldbuis. Een recente poging van het programma Netwerk om het justitiële gebruik van GSM-locatiegegevens te belichten mondde uit in een 'lekker kijk-item' waarbij ex-crimineel Eef Hoos mocht vertellen dat de politie inderdaad wel eens mobiele telefoons afluistert.

Steeds vaker valt het mij op dat Amerikaanse journalisten beter in staat zijn om Nederlands of Europees nieuws over zaken op het gebied van nieuwe technologie in te schatten. Probeer maar eens een Nederlands medium te noemen dat het Cybercrimeverdrag van de Raad van Europa heeft behandeld. Aan de andere kant zie hoe makkelijk Nederlandse media Amerikaans nieuws over technologie overnemen. Wanneer het Amerikaanse ministerie van Landbouw op z'n website cookies gebruikt, dan kan je over die misstand in de Nederlandse kranten lezen. Ondertussen weet de gemiddelde Nederlander meer over Carnivore dan over het aftappen van e-mail door de Nederlandse justitie.

Waar zijn die technology editors toch?