De Internet Partij Nederland (IPNL), die in juli werd opgericht, ziet af van deelname aan de Tweede-Kamerverkiezingen. Door de vervroegde verkiezingen op 22 november heeft de partij onvoldoende tijd om zich voor te bereiden, zo schrijft de Gooi- en Eemlander. Volgens de krant lukt het niet om het verkiezingsprogramma op tijd klaar te krijgen.

De bedoeling is dat kiezers op internet onderwerpen aandragen, daar met elkaar over discussiëren en die discussie vervolgens afsluiten met een stemming. Op die manier zou het verkiezingsprogramma tot stand moeten komen.

De partij wordt nu 'verder uitgebouwd', zo laat één van de twee initiatiefnemers via de krant weten. Dit gebeurt zowel via de eigen website als de partijorganisatie en landelijke steunpunten.

De doelstelling is nu om voor de eerstvolgende landelijke verkiezingen na 22 november wel helemaal klaar te zijn.

Volgens de IPNL is de huidige politiek sterk verouderd en moet er meer gebruik worden gemaakt van nieuwe technologieën zoals internet.

Piratpartiet

Niet alleen haakt de IPNL in Nederland af in de race om de kiezer. De Piratpartiet die een legale uitwisseling van bestanden nastreeft, heeft maandag bekendgemaakt niet aan de verkiezingen in Zweden te zullen meedoen. Dit meldt Ars Technica.

De partij heeft te weinig steun om als politieke beweging van de grond te komen. De partij heeft landelijk minimaal 4 procent van de kiezers nodig of 12 procent in een verkiezingsdistrict. De Piratpartiet kwam niet verder dan de steun van 0,6 procent van de nationale kiezers.