Dat stellen onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Nederland had vorig jaar bijna 80 procent van de huishoudens toegang tot internet. Hiermee staat Nederland net boven Luxemburg, Denemarken en Zweden.

Ook met het elektronisch winkelen steekt boven het Europees gemiddelde uit. Vorig jaar had 30 procent van de bevolking online aankopen gedaan. Gemiddeld in Europa gebeurde dit door 20 procent van de burgers.

Ook heeft het CBS onderzocht hoe het gesteld is met de ict-vaardigheden van de Nederlanders. "De meeste Nederlanders gebruiken de computer en internet op een eenvoudige manier. Internetgebruikers ondernemen gemiddeld vijf verschillende activiteiten op het web", aldus de onderzoekers.

E-mailen en surfen worden het meest gedaan, gevolgd door het downloaden van software, elektronisch winkelen en het online zoeken van werk. Aangezien veel mensen op hun werk te maken hebben met computers, is het ict-niveau van werkenden hoger dan dat van niet-werkenden.

"Toch gebruikt het merendeel van de bevolking de computer en internet voor het doen van eenvoudige handelingen, zoals het bedienen van een muis, het kopiëren en plakken van informatie en het gebruiken van een zoekmachine", stelt het CBS.

Ongeveer 80 procent van de bevolking gebruikt een zoekmachine op internet. E-mailtjes met bijlage worden verstuurd en ontvangen door ongeveer 64 procent van de bevolking. Het chatten gebeurt door slechts één op de vijf Nederlanders. Bellen via internet en het maken van een eigen webpagina zijn met minder dan 20 procent veel minder populair.