Het internet lag er op zondag uit van begin van de middag tot kwart voor vier. Veel KPN-klanten hadden een kleine vier uur geen toegang tot internet. "Er was sprake van een internetstoring met een landelijke uitstraling", zegt een woordvoerder van KPN tegen Webwereld. Hoveel abonnees last hebben gehad van de storing op het vaste net is onbekend.

'Gecompliceerd'

De oorzaak is evenmin bekend. "We hebben wat apparatuur gereset en vervolgens deed het het allemaal weer." Er wordt nu onderzocht wat de precieze oorzaak is. "Om dat tegenwoordig alles zo technisch gecompliceerd is en alles aan elkaar is geknoopt, kun je niet precies zeggen wat er fout ging en waar", aldus de zegsman. De storing deed zich alleen voor op het vaste net; mobiel internet had geen last van de storing. KPN verwacht vandaag niet meer duidelijkheid te kunnen geven.

XS4ALL in de problemen

De storing had ook invloed op het Netwerk van KPN-dochter XS4ALL. De provider meldt dat klanten met ADSL van KPN, XS4ALL Only en Business DSL problemen hadden met hun verbinding. Klanten ontvingen wel een DSL-signaal, maar het was onmogelijk om data via de lijn te versturen of te ontvangen.

Eind vorig jaar kampte KPN ook met een grote storing. Toen leidde een stroomstoring in een Haagse KPN-centrale tot fikse landelijke storingen voor mobiel en zakelijke dsl. Ook XS4ALL had hier direct last van. Provider Vodafone had een paar dagen daarvoor ook last van een flinke storing.