Volgens de Australische dokter Brent Coker zijn werknemers die regelmatig even naar Facebook of nieuwssites surfen 9 procent productiever dan werknemers die dat niet doen. Coker is verbonden aan de universiteit van Melbourne. Volgens hem surft 70 procent van de werknemers regelmatig voor de lol op het internet.

De productiviteit gaat alleen omhoog als minder dan twintig procent van de totale werktijd opgaat aan online spielerei. "Bedrijven spenderen miljoenen aan software om sites als YouTube en Facebook te blokkeren", zegt Coker tegen het Australische persbureau AAP. Werkgevers denken met die software de productiviteit van werknemers te verhogen. Volgens Coker is dat 'zeker niet altijd het geval'.

Korte pauzes

De 300 door Coker onderzochte werknemers kijken het meest naar nieuws en productinformatie tijdens het werk. Daarnaast scoren het spelen van spelletjes en het kijken naar YouTube hoog. Volgens Coker is dit goed om concentratie terug te krijgen. "Denk terug aan de tijd dat je in de klas naar een les zat te luisteren. Na twintig minuten was je concentratie op. Na een pauze had je weer voldoende concentratie om bij de les te blijven", aldus Coker. "Op het werk is dit precies hetzelfde."

Korte pauzes leiden tot een hogere mate van concentratie gedurende de dag, betoogt Coker. Dit resulteert in verhoogde productiviteit. Coker waarschuwt wel dat excessief internetgebruik tijdens het werk juist leidt tot lagere arbeidsproductiviteit.