Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Washington en de Curtin University of Technology onder 400 chattende internetters. De onderzoekers vinden het percentage nog wel meevallen; ze hadden verwacht dat veel meer mensen oneerlijk zouden zijn op het net.

Het aantrekkelijke van chatsessies op het net is immers de mogelijkheid elke gewenste rol te kunnen aannemen, zo stellen de onderzoekers. De meest voorkomende rol is die van het andere geslacht.

"Het internet is een prachtige plek om te ontsnappen aan de rigide sekse-categorie├źn of een plek waar mensen zich niet volgens de geijkte regels hoeven te gedragen", aldus een van de onderzoekende professoren tegenover persbureau Reuters.

Er is geen verband gevonden tussen de neiging om van cybergeslacht te wisselen en leeftijd, persoonlijkheid of echt geslacht. Wel komt een dergelijk gedrag vaker voor bij mensen die vaak op het net vertoeven. Zij zouden meer behoefte hebben aan nieuwe ervaringen, voor de beginnende chatter is het allemaal al spannend genoeg zonder ingewikkelde persoonswisselingen.