Hoewel consumenten vrij makkelijk hun persoonlijke gegevens achterlaten zien ze steeds meer privacybezwaren. Ze zijn vooral bang de controle over de data te verliezen. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van KPMG over wereldwijde cosumententrends, dat afgelopen maandag werd gepubliceerd.

Privédata waardevolste bezit

En dat is niet zonder reden. "De bedrijven die informatie van klanten accuraat kunnen volgen en managen zijn steeds vaker bezig manieren te vinden om hun data te gelde te maken door hun bevindingen aan anderen te verkopen", waarschuwt Tudor Aw, KPMG's hoofd technologie in Europa en auteur van het rapport. Aan het onderzoek deden bijna 10.000 respondenten uit 31 landen mee.

Terwijl consumenten zich steeds meer zorgen maken kunnen bedrijven hun voordeel doen met deze data, stelt KPMG. "Data kan het meest waardevolle bezit zijn van je bedrijf." Aan de ene kant kan de informatie over klanten inzicht bieden die leidt tot nieuwe merkstrategie. Aan de andere kant kan de data opnieuw verpakt worden en verkocht worden aan de hoogste bieder.

Tweederde wil data delen

Uit het onderzoek blijkt dat bijna tweederde van de consumenten het prima vinden dat hun online bewegingen in de gaten worden gehouden door adverteerders. In 2008 ging het nog om 50 procent van de respondenten. En dat breekt de markt niet alleen open voor adverteerders maar ook voor organisaties die veel data hebben over hun bezoekers.

Bedrijven die met een dergelijke strategie aan de slag willen moeten volgens de onderzoekers wel zorgen dat ze iets te bieden hebben in ruil voor het inleveren van privégegevens en privacy. Ze moeten content achter deze "privacymuur" bieden die echt meerwaarde biedt. "Anders zullen consumenten zich snel uitgebuit voelen voor het afgeven van hun persoonlijke data", adviseert Sanjaya Krishna, leider Digital Services van KPMG in the VS.

Consumenten steeds banger

Het opwerpen van een privacymuur wordt steeds vaker gebruikt om bezoekers toch te laten betalen. In dit geval niet met geld maar met gegevens. De registrant vult een formulier in en krijgt in ruil daarvoor toegang tot bepaalde content of diensten.

Hierdoor kunnen bedrijven zeer relevante en waardevolle informatie verzamelen over hun gebruikers, die vervolgens gekoppeld kan worden aan online traceerdiensten en verschillende andere analysetechnieken. "Veel bedrijven zien al dat ze hun analyses niet alleen kunnen gebruiken om nieuwe omzet aan te jagen maar ook om hun individuele klanten beter van dienst te zijn", stellen de onderzoekers.

KPMG's Aw stelt wel tegen de Wall Street Journal dat consumenten steeds bewuster worden van deze praktijken. Bijna 90 procent is bang dat zijn privédata gestolen wordt. Ook waarschuwt hij dat consumenten een enorme hekel hebben aan in het geniep gevolgd worden. Consumenten zouden zich prima willen laten volgen, maar dan moet het wel eerlijk van tevoren worden gemeld. Absolute transparantie is volgens hem noodzaak.