De Amsterdamse bibliotheek meldt donderdag de eerste bibliotheek te zijn die het systeem My Discoveries gebruikt in zijn cataloguszoekmachine Aquabrowser. Met 'My Discoveries' kunnen gebruikers per titel zelf tags toevoegen of een titel bewaren in zelf samen te stellen lijstjes. Die lijstjes zijn ook te delen met andere bezoekers. Binnenkort komt er ook een mogelijkheid om beoordelingen achter te laten bij elke titel.

Het toevoegen van tags moet een nieuwe manier vormen om boeken, dvd's en cd's te vinden. 'My Discoveries' vereist het aanmaken van een eigen gebruikersnaam. De AquaBrowser, gemaakt door het Amsterdamse bedrijf Medialab, wordt door tientallen bibliotheken wereldwijd gebruikt voor het doorzoekbaar maken van onder meer de eigen collectie.

De AquaBrowser van de OBA doorzoekt niet alleen de eigen collectie, maar ook Muziekweb, het Amsterdams UIT-buro, FabChannel, zeven landelijke kranten, zes tijdschriften, en meer bronnen.

LibraryThing

Als andere bibliotheken het My Discoveries-systeem in de Aquabrowser gaan gebruiken kunnen de trefwoorden onderling worden gedeeld. Volgens Medialab kunnen bibliotheken er ook voor kiezen automatisch trefwoorden toe te voegen aan de database op basis van de data van de site LibraryThing. Deze boekensite heeft in totaal bijna 20 miljoen tags die gebruikers over 13 miljoen boeken hebben toegevoegd.

OBA meldt verder dat sitebezoekers met visuele- en leesbeperkingen vanaf nu het programma BrowseAloud kunnen gebruiken om teksten te laten voor te lezen.