Dit blijkt uit de vierde editie van ` Netwerken en Cijfers' – een trendrapportage over de ontwikkelingen van de ict-sector - dat woensdag door minister Brinkhorst naar de Tweede Kamer is gestuurd. Uit het onderzoek van EZ blijkt dat het overgrote deel van internettend Nederland analoog inbelt via het KPN-netwerk. De tarieven in andere landen zijn sneller gedaald dan de tarieven in Nederland. Volgens EZ is inbellen in Nederland hierdoor relatief duur. In het rapport vat het ministerie ook enkele andere onderzoeken samen. Zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat Nederlanders gemiddeld zo'n tien uur per week achter de computer doorbrengen, waarvan drie om te internetten.

Breedband

Het aantal adsl-aansluitingen is vorig jaar met 134 procent gestegen. Eind 2002 telde Nederland 340.000 adsl-aansluitingen. Een jaar eerder waren dit er nog 145.000, zo meldt EZ op basis van onderzoek door TNO-STB. De opkomst van dsl lijkt vooral ten koste te gaan van het aantal mensen met een analoge of isdn-lijn. Eind 2002 telde Nederland ruim 6,3 miljoen analoge lijnen. In 2001 waren dit er nog 6,9 miljoen.

E-commerce

Internet blijkt vooral gebruikt te worden om te surfen en mailen. Wel is een stijging te zien in het aantal online shoppers. Eind 2002 deed één op de vijf Nederlandse internetters wel eens een online aankoop. In 2001 lag dit enkele procentpunten lager. EZ merkt op dat Nederland een relatief laag percentage online shoppers kent. Dit terwijl Nederland qua internetpenetratie tot de Europese top behoort.