Uit onderzoek van Telegeography blijkt dat het internetverkeer in 2009 79 procent is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. In 2008 lag de groei nog op 61 procent. Het onderzoeksbureau heeft het verkeer op verbindingen in en tussen 73 landen gemeten.

Dankzij Oost-Europa, Zuid-Azië

De groei in het dataverkeer is vooral te danken aan opkomende markten, zoals Oost-Europa, Zuid-Azië en het Midden-Oosten. Daar ligt de toename dit jaar op meer dan 100 procent. Ook het internetverkeer in de volwassen markten groeit, maar dan wat minder snel.

Het piekverkeer op internationale verbindingen aangesloten op de Verenigde Staten en Canada steeg met 59 procent in 2009. De toenemende populariteit van bandbreedteslurpende videodiensten is daar debet aan.

25 Tbps

De breedbandcapaciteit neemt minder snel toe en gaat dus niet mee met de groei van het dataverkeer. In 2009 is de internationale breedbandcapaciteit 64 procent hoger dan vorig jaar. Er ligt nu in totaal 25 Tbps (Terabit per seconde) aan capaciteit. In 2007 lag er nog maar 8,7 Tbps.

De afgelopen jaren is de internetcapaciteit elk jaar met circa 60 procent gegroeid. Dat betekent dat telecomoperators ondanks de recessie flink blijven investeren in hun netwerken. "Hoewel sommige exploitanten upgrades van hun netwerken uitstellen, blijven ze investeren in nieuwe capaciteit. Daardoor blijft de maximale piekbezetting binnen de marges", zegt TeleGeography-analist Alan Mauldin.