Uit Amerikaans onderzoek van de Stanford University School of Medicine onder 2513 volwassenen blijkt dat één op de acht Amerikaanse burgers kampt met problematisch gebruik van internet. Deze mensen hebben een hele sterke drang om online te zijn.

De internetverslaafden gaan stiekem surfen en vertonen gedrag dat sterk lijkt op dat van alcoholisten, schrijft het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Van de ondervraagden blijkt 8 procent zijn internetgebruik te verbergen voor familieleden, vrienden en collega's. Hetzelfde aantal zegt online te gaan om de 'echte wereld' te ontvluchten. Bij 6 procent heeft de eigen relatie ook te lijden onder het excessieve internetgebruik.

Drang

Internetverslaafden hebben een ongezonde drang om hun e-mail te controleren, berichten op weblogs te plaatsen en websites te bezoeken, aldus onderzoeker Elias Aboujaoude.

Hij pleit voor erkenning van internetverslaving als een echte klinische verslaving. Bovendien is het ook een economisch probleem omdat excessief internetgebruik geregeld plaatsvindt op de werkvloer.

Eerder bleek al dat de meeste internetverslaafden blanke mannen zijn van dertig jaar of ouder, alleenstaand en hoogopgeleid. Gemiddeld wordt wekelijks dertig uur besteed aan onbelangrijke taken op de computer.