James Pacenza werd in 2003 door IBM ontslagen omdat hij te veel tijd doorbracht in chatkanalen, waaronder ook seks-kanalen. Pacenza zelf geeft zijn internetverslaving, die hij naar eigen zeggen opgelopen heeft door posttraumatische stress na te zijn teruggekeerd uit de Vietnam-oorlog, de schuld.

Na zijn ontslag heeft Pacenza daarom een advocaat in de arm genomen en IBM voor de rechter gedaagd. Pacenza eist 5 miljoen euro schadevergoeding van IBM voor onterecht ontslag.

Voordat Pacenza werd ontslagen, heeft hij een meerdere verteld over zijn internetprobleem. De advocaat van Pacenza vindt dat IBM een andere procedure had kunnen doorlopen en is van mening dat het bedrijf zijn cliënt direct ontslagen heeft op basis van zijn internetverslaving, zonder verder onderzoek te doen.

IBM houdt vast aan het standpunt dat het bezoeken van ongepaste websites een gegronde reden is voor ontslag. Iets wat ook staat in de bedrijfsrichtlijnen van IBM.

De zaak heeft veel vertraging opgelopen door medische problemen aan de kant van Pacenza en het feit dat zijn advocaat diende als militair advocaat in Irak. Inmiddels is de rechtszaak weer hervat.

Businessweek.com meldt dat de rechtszaak het debat over internetverslaving weer volop heeft aangewakkerd. Momenteel is het nog steeds onduidelijk of een internetverslaving gezien kan worden als een echte verslaving.

Verschijnselen

Recent bleek uit Amerikaans onderzoek van de Stanford University School of Medicine dat één op de acht Amerikaanse burgers kampt met problematisch gebruik van internet. Deze mensen hebben een hele sterke drang om online te zijn. Deze internetverslaafden vertonen dezelfde verschijnselen als mensen met een alcoholverslaving.

Ook psychiater David Greenfield pleit voor erkenning van internetverslaving. "Net zoals alcoholisten en drugsverslaafden gebruiken internetverslaafden hun verslaving als een middel om zich beter te voelen", aldus Greenfield. "We kunnen niet doen alsof het niet bestaat, puur omdat het nog niet is gedefinieerd."

Volgens Business Week kan erkenning van internetverslaving grote gevolgen hebben voor IBM en het gehele bedrijfsleven.