Jaap van Till, lector Telecommunicatie Netwerken aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), wil 'internet eens een dagje uitzetten'. Hij wil daarmee onder meer meten wat het 'werkelijke energiegebruik is van internet en alle apparaten die verbonden zijn met internet', laat Van Till aan Webwereld weten.

"Uitgaand van recente schattingen in Amerika moet dat nu tien procent zijn van het totale elektrische vermogen dat we dagelijks gebruiken. We kunnen ons eens gaan afvragen of het echt nodig is dat zoveel apparaten permanent dag en nacht aanstaan. Zelfs in de waakstand verbruiken apparaten onnodig veel energie", aldus Van Till, die in de jaren negentig internetprofessor was aan de TU Delft.

Van Till vraagt zich ook af of er bij fanatieke internetters 'ontwenningsverschijnselen' gaan optreden. Daarnaast ziet hij de internetloze dag vooral ook als een noodzakelijke 'oefening'. "Mogelijk kan de kwetsbaarheid voor uitval van delen van internet in ons land verminderd worden als we eens real-life uitproberen of we werkelijk kunnen terugvallen op systemen en procedures uit de 'oude economie'."

Jaap van Till organiseert ook de Vosko Trofee, een jaarlijkse prijs voor internetpioniers, die hij ook tijdens de internetloze dag wil uitreiken.