De stichting Participatory Culture heeft deze week een nieuwe versie van haar videosoftware vrijgegeven, Miro Public Preview 3 (0.9.9.9), de laatste voor de officiële lancering voor versie 1.0.

Miro, voorheen Democracy player, zet zich flink af tegen concurrent Joost in de steeds heviger strijd om de gunst van de webvideofanaat. De videodienst demonstreert in een puntsgewijze vergelijking beter, uitgebreider en opener te zijn dan haar bekendere rivaal.

Zo heeft Miro behalve toegang tot haar eigen kanalen ook de mogelijkheid om video's van websites als YouYube, Daily Motion en Google Video te doorzoeken, afspelen én opnemen.

Alle content is bovendien DRM-vrij, er zijn honderden HD kanalen en duizenden andere videobronnen. De gebruiker kan zelf naar hartelust kanalen toevoegen via rss. Daarbij komt dat Miro open source software is en het BitTorrent-protocol ondersteunt om efficiënte p2p videodistributie mogelijk te maken. Het programma is beschikbaar voor Windows, Mac OS X en Linux.

Al met al lijkt Miro meer op het Delftse Tribler, dat ook webvideosites doorzoekbaar maakt en Bittorrent ondersteunt. Daarnaast heeft Tribler nog een eigen experimenteel protocol, Budecast, dat nog efficiënter gebruik maakt van p2p netwerkmogelijkheden bij een relatief laag aantal peers.