Op de Tiscali Videoclub op de site van de provider, die vorig jaar door KPN werd overgenomen, waren tegen betaling films te streamen of te downloaden. De internetvideotheek was geen succes, blijkt uit een mededeling: 'Helaas is uit onderzoek gebleken dat er nog maar nauwelijks gebruik gemaakt wordt van de Tiscali Videoclub.'

Volgens Tiscali-woordvoerder Sandra Schoenmakers past de internetvideodienst niet bij het merk Telfort Internet, zoals Tiscali gaat heten. 'Telfort staat voor geen extra toeters en bellen en daar past dit niet bij.'

Tiscali-klanten konden ook prepaid-punten inkopen, waarmee ze korting kregen op te kijken films. Bestaande gebruikers van de internetvideotheek raken per 1 april die gekochte credits kwijt. 'Hebt u nog credits? Maak deze dan op voor 1 april 2008. Na deze datum komen uw credits automatisch te vervallen.' De vraag is of dat is toegestaan. Schoenmakers noemt de deadline van 1 april 'een redelijke termijn'.

Bond: dit mag niet

De Consumentenbond vindt van niet. 'Dit kan in strijd zijn met het consumentenrecht, omdat Tiscali zelf besluit met de dienst te stoppen en mensen met credits daarvan de dupe zijn. Stel dat je nog voor 40 euro credits hebt, dan moet je in vier weken ineens 16 films gaan kijken. Wij vinden dat Tiscali die mensen hun geld terug moet geven', zegt woordvoerder Ewald van Kouwen. Hij raadt Tiscali-klanten die het er niet mee eens zijn aan eerst te klagen bij de provider.

Schoenmakers benadrukt dat maar weinig Tiscali-klanten gebruikmaakten van de filmsite. Tiscali startte de internetvideotheek drie jaar geleden en gebruikte het digital rights management (drm) systeem van Microsoft om de films te beveiligen.

Downloadwinkels films

Tiscali Videoclub is niet de enige internetvideotheek die geen succes blijkt. Eerder stopte Planet al met een vergelijkbare dienst. Ook Free Record Shop, MovieMax, Videoland en Ster Videotheken hebben downloadsites voor films. De Entertainment Retail Group, het bedrijf achter Videoland en Movie Max, sloot de afgelopen maanden overeenkomsten met zowel Warner Bros als Sony voor de online distributie van films.

Tiscali wordt de komende tijd omgedoopt tot Telfort Internet na de overname door KPN, dat overigens zelf ook films on demand verkoopt via Interactieve Tv.