Dit blijkt althans uit de online enquête die momenteel op WebWereld draait. Maar liefst 54 procent van de WebWereld-bezoekers die hieraan hebben meegedaan, zegt standaard Firefox te gebruiken. Het gebruik van Internet Explorer als de voorkeursbrowser is onder de deelnemers aan de poll afgekalfd tot een magere 32 procent.

De helft van de deelnemers aan de online opiniepeiling zegt Firefox te zijn gaan gebruiken omdat deze webbladeraar veiliger zou zijn dan Internet Explorer. Overigens is ook Firefox niet feilloos, maar de software is voor hackers nu nog minder interessant dan marktleider Internet Explorer.

Een overweldigende 71 procent van de WebWereld-bezoekers die Firefox nu al als eerste of tweede browser gebruiken, heeft al enige tijd ervaring met deze software. Nog eens 10 procent zegt binnenkort alsnog over te stappen.

Een even groot percentage heeft Firefox wel gebruikt, maar is hier weer mee gestopt. Meest genoemde nadeel van deze browser is dat sommige internetpagina's niet correct worden weergegeven.

Niet alleen uit deze online peiling, maar ook uit diverse onderzoeken blijkt dat het marktaandeel van Microsofts Internet Explorer tanende is. De vele berichten van de afgelopen maanden waarin beveiligingsproblemen met IE breed werden uitgemeten, spelen daar ongetwijfeld een belangrijke rol in.

Wat hierbij meespeelt, is de komst van de versie 1.0 van Firefox. Deze versie is in een paar dagen tijd al meer dan een miljoen keer gedownload. Vooral bij de meer ervaren internetters geniet deze browser grote populariteit.

Ook de serverlogs van WebWereld blijkt dat Microsoft voor zijn positie moet streven. Waar het aandeel van IE landelijk nog altijd op zo'n 95 procent ligt, is dat bij de lezers van WebWereld 76 procent. Mozilla 1.x (Firefox) is met 17 procent een goede tweede. De rest, waaronder Apple Safari en Opera, mag de kruimels verdelen.

<i><b><FONT COLOR="#CC0033">Update</FONT>, 16:50 uur:</b> Op veler verzoek ook informatie uit de serverlogs toegevoegd.</i>