“Deze wet leidt tot grootschalige gelegaliseerde afpersing", waarschuwt ceo en oprichter Eugene Kasperksy in een blogpost. “Als we deze wet accepteren dan duiken er ineens honderdduizenden advocaten op omdat bijna elke website beschuldigd kan worden van inbreuk op auteursrechten."

Kaspersky stapt uit de antipiraterijvereniging BSA (Business Software Alliance), vanwege de SOPA. De branchevereniging van softwarebedrijven vindt sommige elementen van het Amerikaanse wetsvoorstel namelijk te ver gaan, maar wil het daarbij aanvullen en bijsturen. Kaspersky is juist faliekant tegen. Hij licht het opstappen bij de BSA toe in zijn blogpost.

'Vinyl-era'

De topman van de Russische antivirusleverancier hekelt het wetsvoorstel SOPA (Stop Online Piracy Act) als een pakket maatregelen uit het vinyl-tijdperk. “Voor diegenen die dit niet weten: jaren geleden werd muziek uitgebracht op zogeheten langspeelplaten - schijven van vinyl ter grootte van een autowiel."

De wereld heeft dat era al heel lang achter zich gelaten. “Het is lang geleden een netwerk geworden." Kaspersky legt uit dat de waarde van intellectueel eigendom niet langer is gebaseerd op productie, kopiëren, vervoeren, distribueren en verkopen van materiaal. Die zaken “waren ooit heel duur voor films, video's, boeken en soortgelijke producten. Nu kost kopiëren en bezorgen niets meer!"

'Weg met de middlemen'

Het toepassen van ouderwetse 'vinyl-regels' op auteursrecht in het internettijdperk is niet juist, betoogt de topman. “Tegenwoordig hebben de auteur en de gebruiker/koper niet langer een ouderwetse tussenpersoon nodig. Hoeveel tussenpersonen zitter er tussen de blogger en de lezer? Nul."

De 'middlemen' zijn overbodig geworden, aldus Kaspersky. Zij moeten uitvogelen hoe ze hun business kunnen transformeren om in de toekomst niet te verdwijnen, in plaats van proberen het internet terug te brengen naar het 'vinyl-tijdperk'. Hij wijst erop dat SOPA op tegenstand stuit van grote internetbedrijven. Dat omvat onder meer eBay, Facebook, AOL, Google, LinkedIn, Mozilla, Yahoo en Wikimedia.

“En de lijst van SOPA's supporters? Nou, er is de BSA (inclusief Apple, Microsoft, SAP, Symantec en andere softwareontwikkelaars, maar ditmaal dus zonder ons). En allerbelangrijkst: deze wet wordt gepromoot door de RIAA (Recording Industry Association of America) de MPAA (Motion Picture Accosiation of America)."

Tegen piraterij, maar

Kaspersky verduidelijkt wel dat hij tégen piraterij is. “Ik vind ongeautoriseerd gebruik van intellectueel eigendom onaccepabel, vooral voor handelsdoeleinden." Hij doelt daarmee onder meer op websites die illegale content aanbieden of toegankelijk maken, en daar via bijvoorbeeld ads aan verdienen. Torrentsite The Pirate Bay is daar een bekend voorbeeld van.

Hier staat tegenover dat Kaspersky zich geknecht voelt door de muziek- en filmmaatschappijen aan ouderwetse aankopen. “Als ze doorgaan mij te dwingen muziek op cd of films op dvd te kopen, dan stop ik ermee om een vijand van de piraten te zijn." Zijn huidige standpunt tégen piraterij en zijn dreigement over te lopen, noemt hij zelf de voornaamste boodschap van zijn blogpost.