Het onderzoek werd uitgevoerd door The Open Solutions Alliance (OSA), een non-profit organisatie die zich inzet voor de open source community en gesteund wordt door een aantal commerciële open source partijen.

In een bericht aan haar leden liet OSA weten dat de community een geduchte concurrent van Microsoft zou kunnen worden, mits de problemen met onderlinge compatibiliteit worden opgelost. Er zou dan een groot pakket ontstaan waarbinnen gebruikers naadloos gegevens kunnen uitwisselen.

Kansen laten liggen

In een interview bepleitte Dominic Sartorio, voorzitter van OSA, dat interoperabiliteit een basisfunctionaliteit van alle open source zou moeten zijn .

"De meeste commerciële open source bedrijven hebben behoorlijke successen geboekt. Maar hoeveel kansen laten ze liggen omdat hun software niet onderling compatibel is met die van andere bedrijven?" OSA noemde Microsoft als belangrijkste concurrent, in tegenstelling tot andere leveranciers van gesloten software zoals Oracle of SAP. Zowel Microsoft als de leden van OSA richten zich namelijk op het middensegment van de markt.

Gemeenschappelijke identiteit en interface

OSA verkreeg de onderzoeksresultaten uit een aantal bijeenkomsten die werden gehouden in Europa en de Verenigde Staten. Deelnemers bepleitten ondermeer dat open source applicaties open identiteitsnetwerken moeten omarmen, zoals Microsoft Passport. Een andere suggestie stelde voor om een uniforme gebruikersinterface ontwikkelen, zodat software eenvoudig binnen een portal geïntegreerd kan worden.