Interpol kwam door vele tips van bezoekers video's van twee pedofielen op de site op het spoor. Ook vond de organisatie filmpjes van gezochte Rwandese oorlogsmisdadigers die zich schuldig maakten aan genocide in 1994. Interpol scant sites als Facebook en Myspace regelmatig op zoek naar verdachte personen.

Dat is nog niet genoeg volgens de organisatie. Secretaris-generaal Ronald Noble gaf onlangs tijdens een conferentie in Zuid-Afrika aan dat het agentschap meer manieren moet vinden om het internet te gebruiken. Hij zei dat 'mensen internet voortdurend gebruiken om oude klasgenoten te vinden, dus waarom zouden politiediensten niet van dezelfde bronnen gebruik mogen maken'.

Kindermisbruikers

Websites zouden volgens Noble gebruikt kunnen worden voor het traceren van criminelen en het vergelijken van foto's van gezochte personen. "Het is onvermijdelijk om dit te gaan doen", zegt Dimitrios Souxes, een criminal intelligence officer werkzaam in het hoofdkwartier van Interpol in Lyon, tegen het Franse persbureau AFP. "Een van de adviezen die de conferentie naar voren bracht is om publieke en sociale netwerken intensiever te gaan gebruiken. We hebben gemerkt dat veel mensen video's en foto's posten gerelateerd aan criminelen."

Interpol is zich al langer bewust van het feit dat criminelen veelvuldig op het internet rondstruinen. Vooral het opsporen van kindermisbruikers via het web is een van de topprioriteiten van de politiedienst.