Het 3d-audioschietspel had deze week gepresenteerd moeten worden. "In verband met de recente gebeurtenissen hebben we besloten om het project voorlopig af te blazen", zegt Eric Velleman van blindeninstituut Bartiméus. Het spel Demor is volgens de makers een revolutionaire audiogame. Het kan op elke willekeurige plaats gespeeld worden, omdat het gebruik maakt van een draadloos netwerk. Gebruikers en ontwikkelaars zijn enthousiast over Demor. "Ik kan niet wachten tot ik het weer kan spelen", aldus Velleman.

Het spel

De spelers krijgen laptop op hun rug en daaraan gekoppeld een digitaal kompas voor oriëntatie, een gps-ontvanger voor lokatiebepaling en een hoofdtelefoon om geluiden op te vangen. Via een wifi-netwerk worden de signalen uitgezonden en ontvangen. Omdat de spelers een visuele handicap hebben, wordt het spel gespeeld op een afgebakend terrein met de omvang van een voetbalveld. Bij de start van het spel wordt de positie van de speler geijkt op bijvoorbeeld de middenstip. Vanaf dit punt houdt het spelprogramma in de gaten waar de speler zich bevindt.

De ontwikkelaars

Het spel is gemaakt in opdracht van blindeninstituut Bartiméus en stichting Accessibility. De opdracht wordt uitgevoerd door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Muziekstudenten van de HKU ontwikkelden in een eerder stadium al het het audiospel Sneller. Hierin was het echter nog niet mogelijk om rond te lopen in een `audioruimte'.