Eerder was de planning nog om VDSL2 in de eerste helft van dit jaar uit te rollen. Dat is opgeschort tot na de zomer, vertelt woordvoerder Niels Huijbregts aan Webwereld. De oorzaak voor dit uitstel ligt bij de provider zelf maar ook bij moederbedrijf KPN. “We hadden nogal drukte bij Xs4all, en KPN was wat minder snel dan we dachten.”

Huijbregts voegt toe dat Xs4all ook de eigen infrastructuur nog moest voorbereiden op de hogere snelheden die VDSL2 gaat bieden. “Wij moesten ons provisioning systeem nog paraat hebben.”

In het voorjaar zijn wel enkele ADSL-versnellingen doorgevoerd. Klanten hebben een snelheidsverdubbeling gekregen, behalve die gebruikers die al aan het technische maximum van hun verbinding zitten, bijvoorbeeld door de afstand tot de wijkcentrale. Die DSL-klanten krijgen dan de maximale snelheid voor een lagere prijs.

Niet landelijk

De snellere opvolger VDSL2 komt dus vanaf september. Huijbregts vertelt dat het dan niet slechts een handjevol grote steden zal zijn. Hij spreekt echter tegen dat het om een landelijke uitrol zou gaan. VDSL2 komt wel in het grootste deel van Nederland beschikbaar, maar “er zijn gebieden die niet aangesloten worden”.

Redenen daarvoor zijn enerzijds het bekende probleem van de afstand van de klant tot de wijkcentrale. Anderzijds kijkt de internetprovider ook naar de bevolkingsdichtheid. Dichtbevolkte gebieden komen als eerste aan de beurt, simpelweg omdat daar dan meer klanten zijn te behalen voor VDSL2.

VDSL2

De tweede generatie van VDSL haalt een theoretische snelheid van 250 Mbps, maar zou in de praktijk meer rond de 100 Mbps zitten. Xs4all hanteert nog een marge en stelt op een eigen uitlegpagina dat 100 Mbps alleen op zeer korte afstanden haalbaar is. Daar meldt de provider ook dat VDSL2 technisch niet mogelijk is in combinatie met ISDN. Bedrijven of particulieren die dat digitale aansluitingstype nog gebruiken, dienen dus over te stappen.

In tegenstelling tot VDSL1 kan de nieuwe technologie wel langere afstanden halen. Volgens Xs4all is de maximale afstand 1,5 kilometer. VDSL2 kent een veel langzamere afname van snelheid naarmate de afstand tot de wijkcentrale toeneemt. Ondertussen legt DSL-technologie het qua snelheid al wel af van de concurrerende kabel.

Wachten op glasvezel

Huijbregts verwijst nog naar een overzichtspagina van de provider waar de toekomstplannen worden uiteengezet. Daar wordt VDSL2 neergezet met downloadsnelheden tot 40 Mbps en uploadsnelheden tot 3 Mbps. Een afstand tot de wijkcentrale van maximaal 1 kilometer is nodig, tenzij die wijkcentrale wordt voorzien van een glasvezelaansluiting (Fiber to the Curb, FttC).

Xs4all combineert VDSL2 dan met dat FttC. Voor glasvezel tot aan de klant (Fiber to the Home, FttH) verwijst het door naar KPN. Die rolt een glasvezelnetwerk uit, waarover Xs4all ook zijn diensten wil gaan aanbieden. Wanneer is nog onbekend. “Op dit moment is glasvezel nog maar voor 2% van de huishoudens beschikbaar”, aldus Xs4all.