Na eindeloos wikken en wegen is Microsoft eindelijk zo ver de introductiedatum voor haar nieuwe besturingssysteem Windows XP te noemen: 25 oktober. CNet wist eerder op basis van bronnen te melden dat dat op 29 oktober zou zijn. Het wordt dus een paar dagen eerder.De introductie zal gepaard gaan met een mediacampagne die zijn gelijke niet kent. Microsoft zal namelijk de eerste maanden `honderden miljoenen dollars' uitgeven om het product te promoten. Dat zal een verdubbeling zijn van het bedrag dat de softwaremaker aan marketingkosten uitgaf ten tijde van de introductie van Windows 95, nu zes jaar geleden.Destijds werden miljoenen uitgegeven om een deuntje van de Rolling Stones te mogen gebruiken, werd het Empire State Building voorzien van Windows 95-logo's en adverteerde het bedrijf er lustig op los. Voor Windows XP zijn er volgens Microsoft ook `wilde plannen' in de maak.Over prijzen is nog niets bekend en ook over het meest controversiële onderdeel van XP – een kopieerbeveiliging – wil Microsoft niets nieuws loslaten.

Upgraden of nieuwe pc

Mensen met oudere computers kunnen problemen ondervinden met Windows XP, zo geeft Microsoft toe. Ouder wil in dit geval zeggen: pc's die voor het feestdagenseizoen (november, december) in 1999 zijn gekocht. Dit is de enigszins willekeurige grens die Microsoft aanhoudt. Computers die na deze datum zijn gekocht, zouden in ieder geval probleemloos moeten werken.Wil Windows XP zonder manco's werken, dan is een pc met minimaal 128 MB aan intern geheugen nodig. Er zal dus stevig moeten worden geupgrade. Computermakers hopen echter dat consumenten de gelegenheid aangrijpen om maar gelijk een hele nieuwe computer te kopen. Windows XP is er precies op tijd voor het cruciale feestdagenseizoen, dus dat komt mooi uit.

Dell heeft hoop

De kwakkelende computerbranche heeft inmiddels haar hoop op Windows XP gevestigd. Zo denkt Dell al in het vierde kwartaal van dit jaar verbeteringen te zien. De meeste analisten verwachten dat de markt voor pc's vanaf het eerste kwartaal van 2002 zal aantrekken.Windows XP is het eerste OS van Microsoft voor consumenten dat gebruik maakt van de code van de Windows NT-kernel. Windows 95, 98 en ME bestaan nog uit een lappendeken van oude DOS-codes en worden gezien als weinig stabiel.