De zaak van de Amerikaanse autoriteiten tegen bestandshoster MegaUpload valt steeds verder uit elkaar. De rechter van het Nieuw-Zeelandse hooggerechtshof oordeelt dat door de FBI gesouffleerde politiebevel tot inval, huiszoeking in de villa van MegaUpload-oprichter Kim Dotcom onrechtmatig is. Dat meldt Reuters.

Bevelen ongeldig

Ook de inbeslagname van tegoeden, goederen, pc's en servers, alsmede het kopiëren van data zijn illegaal. De FBI smokkelde de data vervolgens Nieuw-Zeeland uit.

“De bevelen beschrijven onvoldoende de gerelateerde misdaden", aldus rechter Helen Winkelmann. “Sterker nog, ze schoten zwaar te kort. Het waren generieke bevelen, en zodoende ongeldig."

Internationaal crimineel complot

In januari werd Kim Dotcom en onder meer de Nederlander Bram van der Kolk met groot machtsvertoon van helicopters en wapens gearresteerd. Volgens de FBI en het Amerikaanse OM is Kim Dotcom de leider van een internationale criminele organisatie die als doel had het stimuleren en profiteren van auteursrechtinbreuk op gigantische schaal.

De populaire site ging uit de lucht, en sindsdien kan geen gebruiker meer bij zijn data, legaal of niet.

GroenLinks stelt Kamervragen

De VS willen dat Dotcom en de medeverdachten worden uitgeleverd, maar de kritische Nieuw-Zeelandse magistratuur schiet steeds meer gaten in de zaak.

GroenLinks-kamerleden Arjan El Fassed en Tofik Bibi hebben inmiddels zelfs Kamervragen gesteld aan de ministers Opstelten en Rosenthal over de onrechtmatige inval, laten ze aan Webwereld weten. Nederland heeft immers ook gehoor gegeven aan Amerikaanse rechtshulpverzoeken in deze zaak. MegaUpload had honderden servers in Nederland staan.

Ondertussen zit Kim Dotcom op borgtocht weer thuis in zijn villa en maakt op Twitter grapjes over de beschuldigingen.