Deze week zijn er invallen gedaan bij verschillende elektronicafabrikanten, distributeurs en retailers, op verdenking van verboden afspraken om verkopen via het web te beperken.

Kartel leidt tot hogere prijzen

Dat maakt de mededingingsdivisie van de Europese Commissie, onder leiding van Joaquin Almunia, bekend. “Dergelijke afspraken, als bewezen, zouden kunnen leiden tot hogere prijzen of mindere beschikbaarheid van producten bij sommige online verkoopkanalen.”

De Commissie vertelt niet bij welke bedrijven er ‘inspecties’ zijn uitgevoerd, maar MediaSaturn bevestigt tegenover Bloomberg dat het onaangekondigd bezoek heeft gekregen van de autoriteiten. Ook Samsung zou worden onderzocht, maar dat is nog niet bevestigd. De invallen zijn de eerste fase van een antitrustonderzoek.

Ook naar Apple wordt overigens onderzoek gedaan in Brussel en Parijs. Apple zou resellers het leven zuur hebben gemaakt.

Intel forceerde AMD uit de markt

Het is niet de eerste keer dat Media Markt betrokken is bij een antitrustzaak. Eerder speelden verklaringen van de winkelketen een rol bij de veroordeling van Intel voor het onder druk zetten van pc-fabrikanten als Dell en HP en retailers om geen devices met AMD-chips te maken en verkopen. Daarvoor is Intel bestraft met een gigaboete van ruim 1 miljard euro. Intel is in beroep gegaan.

UPDATE: Inmiddels is duidelijk dat EC ook een inval heeft gedaan bij Philips. Hoeveel bedrijven zijn bezocht wil het directoraat niet kwijt.