De actie vindt gelijktijdig plaats in veertien landen, waaronder Nederland. Volgens de Stichting Brein zijn er Nederlandse sitebeheerders aangehouden.

Het onderzoek, dat is gestart op initiatief van de Belgische politie, richt zich op groepen die onder meer via zogenaamde 'rip boxes' (krachtige computers) films decoderen om deze content vervolgens in grote aantallen via het web te verspreiden.

Het onderzoek is in eerste instantie gestart naar rippers van Nederlandstalig repertoire, zegt directeur Tim Kuik van Brein."Maar al snel werd het onderzoek uitgebreid."

Kuik zegt dat de deelnemers in de verschillende Europese landen tot zeker vier samenwerkende groepen behoren. Zij gebruiken servers die in diverse landen bij hostingproviders staan.

14 Nederlandse websites

In totaal zijn 48 websites aangepakt, waarvan 14 in Nederland. Het precieze aantal aanhoudingen is nog onbekend. Om welke Nederlandse sites het gaat is vooralsnog eveneens onduidelijk.

Kuik liet eerder in een verklaring weten het belangrijk te vinden deze groepen strafrechtelijk aan te pakken, omdat zij aan het begin staan van “de miljardenschade die illegale verspreiding via internet veroorzaakt”.

De aanhoudingen, doorzoekingen en inbeslagnames vinden ook plaats in Polen, Engeland, België, Zweden, Noorwegen, Kroatië, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Hongarije en Italië.

Update: Meer informatie over aantal sites en citaat Tim Kuik toegevoegd.