De doorzoekingen in zes woningen en twee bedrijfspanden vonden vanochtend in Amsterdam, Almere, Goor, Terneuzen, Culemborg, Den Haag en Leeuwarden plaats. Eén verdachte is aangehouden toen bij de doorzoeking in zijn woning een hennepkwekerij werd aangetroffen, zo meldt het Openbaar Ministerie in een persverklaring. Het gaat om een `omvangrijk onderzoek naar het hacken van computers' waarbij beslag is gelegd op computerservers, personal computers en cd-roms. Het onderzoek startte met een Duits rechtshulpverzoek na een inbraak in februari vorig jaar in de bedrijfscomputer van een onderneming in Hamburg, zo meldt het OM. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket en wordt uitgevoerd door de Dienst Recherche Onderzoeken van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

DDoS

Het OM heeft het vermoeden dat de verdachten door het wereldwijd hacken van computers een digitaal netwerk hebben opgezet voor het uitvoeren van zogenoemde DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service). De verdachten – in de leeftijd tussen 18 en 30 jaar - maken deel uit van de hackersgroepen Xtreme Power (XP) en Down Under Crew (DUC). Zij worden verdacht van computervredebreuk, vernieling van gegevens en vernieling van een telecommunicatienetwerk. Het OM noemt in zijn verklaring KPN, dat begin dit jaar aangifte deed na het mislukken van de koninklijke chatsessie. Dit voedt de geruchten dat de invallen hiermee te maken hebben. Een groepje cybervandalen genaamd Down Under Crew eiste de sabotage destijds op. Kort hierna viel de groep na interne strubbelingen uit elkaar.

`KLPD aansprakelijk'

Een van de invallen vond plaats bij Global Switch in Amsterdam. Bij deze co-locatieruimte werden verschillende webservers van provider Cavemen meegenomen. Een klant ('Mike') van deze provider wordt verdacht van cybermisdaden. Volgens Andries Wieringa – eigenaar van Cavemen – is de KLPD met grove middelen te werk gegaan. "In eerste instantie werden ook de webservers van klanten ontkoppeld. Daarna werden alle webservers meegenomen." Het gevolg is dat zowel de site van Cavemen als die van zijn klanten al de hele dag plat liggen. Cavemen laat zijn advocaat uitzoeken of de KLPD aansprakelijk kan worden gesteld voor de geleden schade. De provider hoopt dat de sites van zijn klanten vandaag weer online zijn. De KLPD ondervond vandaag nog problemen met het maken van een backup van de servers, zegt Wieringa. Update, 17:05 uur: Het bericht is compleet aangepast.