Het hedgefonds heeft momenteel al 8,5 procent van Novell in handen en doet nu een bod op de resterende 91,5 procent. Per aandeel biedt Elliott 5,75 dollar, een premie van 236 procent op de slotkoers van Novell gisteren, schrijft de New York Times.

De potentiële koper wil Novell dan van de beurs halen. De prooi meldt tot nog toe slechts dat het management het ongevraagde bod zal bekijken.

Het ict-bedrijf heeft een breed portfolio aan bedrijfssoftware en diensten. Het meest bekend is de Linux-variant SUSE Enterprise en de community-variant daarvan: Open SUSE. Daarnaast is Novell bekend om zijn beheerdirectory en het Netware-besturingssysteem van vroegere tijden.

Gevallen reus

Novell was in de jaren tachtig en begin negentig een ict-gigant van formaat. In het laatste decennium van de vorige eeuw werd het bedrijf echter weggeconcurreerd door vooral Microsoft. Momenteel heeft Novell een omzet van rond de 1 miljard dollar per jaar. Ter vergelijking: de Nederlandse vestiging van Microsoft zit daar net onder.

De verloren strijd tegen Microsoft heeft Novell er overigens niet van weerhouden om, na eerst jarenlang gekibbel, in 2006 een uiterst omstreden deal met Microsoft te sluiten. Microsoft betaalt daarbij honderden miljoenen dollars aan licentie-, verkoop- en marketingkosten, inclusief 240 miljoen dollar aan zogeheten Suse Linux Enterprise Server subscription certificates.

Linux-patenten

De overeenkomst is in de open source gemeenschap zeer kritisch ontvangen. Niet alleen omdat Linux-leverancier Novell heult met de grote vijand Microsoft, maar vooral omdat het met de deal de patentclaims van Microsoft op Linux zou legitimeren.