Terwijl andere internetbedrijven de afgelopen drie jaar sterk groeiden, zagen de investeerders in Cnet de waarde van hun aandelen in deze periode met 19 procent dalen. Analisten op de Amerikaanse beursvloer hebben weinig vertrouwen meer in het mediabedrijf, dat het laatste kwartaal ruim 16 miljoen dollar heeft verloren op zo'n 100 miljoen aan inkomsten, zo becijferde TechCrunch.

Overnameplannen

De New York Times maakt nu bekend dat een groep prominente investeringsmaatschappijen, onder leiding van Jana Partners, met 21 procent van de Cnet-aandelen overnameplannen koestert. Zo zouden zij twee weken geleden hebben voorgesteld de directie naar huis te sturen en een meerderheid van de raad van bestuur te vervangen. Behalve Jana Partners, een fonds ter waarde van 8 miljard dollar, zijn Sandell Asset Management, Spark Capital en particulier ondernemer Paul Gardi bij de plannen betrokken.

Cnet heeft het voorstel van de aandeelhouders afgewezen. Volgens ingewijden hebben de investeerders een minder groot aandeel van het bedrijf dan zij beweren, omdat zij opties of andere derivaten bezitten. De vervanging van de raad van bestuur zou bovendien in strijd zijn met de reglementen.

Vooruitgang

Zonder in te gaan op het voorstel heeft Cnet gisteren verklaard dat het "aanzienlijke strategische, financiële, personele en bedrijfsmatige vooruitgang heeft geboekt". Het zou slecht presterende bedrijfsonderdelen hebben gedumpt en strategische aankopen hebben gedaan. Daarnaast zijn nieuwe managers aangetrokken en zijn er twee onafhankelijke leden aan de raad van bestuur toegevoegd, aldus Cnet.

Concurrentie

Het in 1992 opgerichte Cnet is vooral bekend vanwege de nieuwssite News.com. Het mediabedrijf heeft nu ruim 2.600 medewerkers en ondervindt vooral problemen vanwege de toegenomen concurrentie. Technologieblog TechCrunch wordt bijvoorbeeld tegen veel lagere kosten gevuld door een handjevol mensen, maar sinds september overstijgen de bezoekersaantallen die van News.com.