Meer dan driekwart van de middelgrote en grote bedrijven (77 procent) geeft de voorkeur aan 'slimme netwerken', zo blijkt blijkt uit een onderzoek van Forrester Research onder meer dan 1100 it-managers.

Van de middelgrote bedrijven (bedrijven tussen 100 en 999 werknemers) prefereert 65 procent een intelligent boven een 'simpel' apparaat, aldus het onderzoeksbureau.

Volgens Robert Whiteley, analist bij Forrester, willen bedrijven de zekerheid dat hun netwerk de kracht heeft om intelligente diensten te kunnen draaien. "Bedrijven kunnen met verbeterde hardware, meer verfijnde software en geavanceerder beheer hun netwerk veiliger en mobieler maken of virtualiseren."

Netwerkfabrikanten als Cisco, Juniper en HP hebben hun producten in hoog tempo intelligenter gemaakt. Switches, bijvoorbeeld, zijn de afgelopen jaren veel betere prestaties gaan leveren en de besturingssystemen op de apparaten zijn uitgerust met virtualisatiefuncties. Volgens Whitely zijn Cisco's Integrated Services Router (ISR) en Catalyst Series Switch, Nortels Secure Router en HP's Procurve Switch 4500 daar goede voorbeelden van.

Whiteley adviseert bedrijven wel de juiste beheertools te gebruiken. "Het implementeren van apparaten is niet genoeg", waarschuwt Whiteley. "Om met een meer complex, intelligent netwerk om te kunnen gaan, moet je ook investeren in de juiste beheertools. Want als je niet weet hoe je die extra intelligentie moet gebruiken, dan zal dat je alleen maar meer gaan kosten." Bron: Techworld