De afgelopen dagen kwam de Chinese overheid en vooral het Internationaal Olympisch Comité zwaar onder vuur vanwege valse beloften en stiekeme internetcensuur in Peking. Het IOC beloofde de afgelopen tijd meerdere malen dat de duizenden buitenlandse journalisten die de Spelen verslaan vrije toegang tot het web zouden hebben.

Maar een aantal sites bleek toch te zijn geblokkeerd, waaronder de sites van Amnesty, Reporters without Borders en de BBC en het IOC werd gekielhaald, omdat het stiekem toch akkoord was gegaan met de censuur.

Nieuwe loze beloften

Na rijp beraad meldt de Olympische organisatie andermaal dat de webcensuur in het perscentrum is opgeheven. "Het internet is net zo toegankelijk als bij voorgaande Spelen", bezweerde IOC-vicepresident Gunilla Lindberg.

En inderdaad, Amnesty.org is weer bereikbaar, melden verslaggevers vanuit Peking. Maar andere, voor China nóg gevoeliger sites, zijn gewoon nog op zwart, zo roepen ze andermaal verontwaardigd. Het betreft verschillende sites van Chinese dissidenten, Tibetaanse activisten en de 'verboden sekte' Falun Gong, meldt persdienst AFP.

Olympische gedachte

En dat niet alleen. Vrijdag werden het verzamelde journaille streng toegesproken door niemand minder dan de Chinese president Hu Jintao, die hen waarschuwde zich aan de Chinese wet te houden en de Spelen niet 'te politiseren'.

"...We hopen dat buitenlandse verslaggevers zich aan de Chinese wetten en regels houden. We hopen ook dat u objectief zult schrijven over hetgeen u hier ziet. [...] Ik denk niet dat het politiseren van de Olympische Spelen ook maar iets helpt. Het is in strijd met de Olympische geest en de gedeelde aspiraties van de mensheid", aldus Hu.