De deal is omstreden omdat China voorafgaand aan de Olympische Spelen herhaaldelijk had gezworen dat journalisten zonder restricties het evenement konden verslaan. Kevan Gosper, de perschef van het IOC heeft toegegeven dat de beloofde vrijheid inderdaad niet helemaal waargemaakt kan worden.

"Ik vind het spijtig dat BOCOG (Beijing Organizing Committee for the Games of the 2008 Olympics) aangekondigd heeft dat er beperkte toegang zal zijn tot bepaalde websites tijdens de Olympische Spelen. Ik begrijp inmiddels ook dat een aantal IOC-officials onderhandeld hebben met China over het blokkeren van websites die niet gerelateerd zijn aan de Olympische Spelen."

Onbereikbare websites

China blokkeert onder meer de website van Amnesty International. Begrijpelijk, want op deze website stond afgelopen maandag een vernietigend rapport over het uitblijven van beloofde verbeteringen van de mensenrechten. China had juist beterschap beloofd.

'Journalisten worden niet belemmerd'

Ondanks de geblokkeerde websites, heeft de organisatie laten weten dat journalisten niet zullen worden belemmerd in het uitoefenen van hun beroep: "We zullen ons uiterste best doen om de buitenlandse media zoveel mogelijk tot dienst te zijn met betrekking tot internet." Dat laatste blijkt echter niet helemaal waar. Verschillende journalisten lieten eerder deze week al weten dat de internetverbinding wordt geknepen en dat belangrijke sites worden geblokkeerd. Het IOC gaf daarna aan onderzoek hiernaar te doen, maar nu blijkt dus dat het IOC zelf deels achter deze maatregelen zit door afspraken die zijn gemaakt met de Chinese autoriteiten.

China spioneert

Journalisten die ondanks de trage verbinding alsnog gebruik maken van internet, dienen op hun hoede te zijn volgens Rebecca MacKinnon, voormalig hoofd van CNN Beijing en professor Nieuwe Media aan de Universiteit van Hong Kong: "Als je werkt aan gevoelige verhalen die de Chinese overheid niet vrolijk stemmen, dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je alleen maar gebruik maakt van secure e-mail en een veilige internetverbinding. Het is goed mogelijk dat je communiceert met een bron die in de gaten wordt gehouden."

MacKinnon geeft hiervoor een aantal tips, zoals het gebruik van Witopia om veilig draadloos te kunnen communiceren, Tor om ervoor te zorgen dat de Chinese overheid geen handelingen kan volgen, en bij voorkeur het houden van face to face interviews, dus niet via een telefoon- of internetverbinding.