Iomega is een merknaam die veel mensen nog altijd associëren met de zip-drive. 'Die tijd is echter voorbij', zegt Warner Heid, directeur van Iomega, in een gesprek met Webwereld. 'De tijden veranderen en wij veranderen mee. We hebben ons productaanbod hierop aangepast.'

Opvallendste verandering is de focus van de fabrikant op de markt voor home entertainment. Niet alleen werkt Iomega aan een eigen mediacenter, ook werkt het bedrijf aan een nieuwe generatie mini harde schijven en een p2p-achtige technologie om multimediabestanden eenvoudig met andere apparaten en gebruikers te kunnen delen.

'De digitale huiskamer is een groeimarkt', vervolgt Heid. 'Hoe meer digitale media iemand heeft, hoe moeilijker deze is terug te vinden. Zeker als de informatie op verschillende apparaten is opgeslagen.'

Om dit - volgens Iomega - groeiende probleem het hoofd te bieden, richt de opslagfabrikant zich niet langer alleen op opslag alleen, maar ook op het toegankelijk maken van de multimediacontent.

Screenplay

Speciaal hiervoor heeft de fabrikant de zogenoemde Screenplay Pro MultiMedia Drive en Screenplay Digital Media Adapter ontwikkeld. Hoewel beide apparaten los van elkaar zijn te gebruiken, hoopt Iomega dat de combinatie een nieuwe groep klanten trekt.

De Screenplay Pro MultiMedia Drive is een klein kastje met ingebouwde harde schijf van 250 GB en is bedoeld om multimediacontent op een televisie af te spelen.

Het apparaat ondersteunt diverse videoformaten en alle gangbare audio- en videocodecs. Opvallend is dat ook vob- en iso-bestanden direct kunnen worden afgespeeld. Afhankelijk van het gekozen media, krijgt de gebruiker een bijbehorende interface voorgeschoteld die via een afstandsbediening is te gebruiken.

Mediacenter

Als aanvulling op het nieuwe media-apparaat - dat begin oktober op de markt verschijnt en 299 euro gaat kosten - heeft Iomega ook een eigen mediacenter ontwikkeld dat onder de naam 'Screenplay Digital Media Adapter' op de markt zal worden gebracht.

Dit apparaat fungeert als een soort (draadloze) server tussen de diverse multimediacontent en de in het huis aanwezige televisies. Veel details wilde Iomega nog niet kwijt over het apparaat. Wel liet de directeur los dat het apparaat speciale technologie bevat die ziet naar wat voor soort apparaat de media wordt gestreamd.

Dit moet voorkomen dat een dvd-film in hoge resolutie naar bijvoorbeeld een PSP of mobiele telefoon wordt gestuurd. De achterliggende technologie wordt momenteel verfijnd, bevestigt Heid.

'De wetgeving legt het probleem van contentbeveiliging feitelijk bij ons op het bordje', moppert de directeur. 'Iedereen is gerechtigd één kopie te maken, maar onze software moet dat dan wel zorgen dat er geen 'illegale kopieën' kunnen worden verspreid. Anders krijgen wij het aan de stok met de muziek- en filmindustrie en dat is het ons niet waard.'

P2p

Een andere interessante technologie waaraan Iomega werkt is FolderShare. Gebruikers kunnen hiermee multimediabestanden op diverse apparaten eenvoudig beheren en distribueren naar andere apparaten binnen het huis.

Gebruikers die bereid zijn iets meer te betalen, kunnen een uitgebreide licentie kopen die hun multimediabestanden ook via internet toegankelijk maakt.

Gebruikers kunnen hierbij per bestand aangeven of het bestand zichtbaar is en zo ja voor wie en hoelang. Ook kunnen er gebruikersaccounts worden aangemaakt om bijvoorbeeld alleen familieleden toegang te geven.

'Dit is eigenlijk een soort privénetwerk', legt Heid uit. 'Gebruikers kunnen kennissen een mailtje sturen met daarin hun eigen inlognaam en wachtwoord om bijvoorbeeld de vakantiefoto's te bekijken.'

Wanneer de Screenplay Digital Media Adapter en FolderShare beschikbaar zijn en voor welke prijs, is nog niet bekend.