Op de webpportal voor ontwikkelaars roept Apple developers op om hun applicaties klaar te maken voor de nieuwe versie 4.2 van iOS. Tot nu toe was het enkel mogelijk om updates in te dienen voor de huidige versies van Apple's mobiele besturingssysteem. Dus voor iOS 4.1 voor de iPhone en iPod Touch, en iOS 3.2 voor de iPad.

iPad gelijktrekken

De definitieve versie van het besturingssysteem heet iOS 4.2 'Gold Master' (GM), wat Apple's term is voor definitieve versie (RTM, release to manufacturing) van het OS. Dat is dezelfde versie die de consument uiteindelijk te zien krijgt.

Met de komst van de nieuwe versie kunnen alle mobiele apparaten van Apple hetzelfde besturingssysteem draaien. Tot op heden loopt de iPad achter; het mist de mogelijkheden die iOS 4 heeft gebracht. Zo kan de Apple-tablet niet multitasken, zijn apps niet in mappen te herbergen en heeft de iPad geen universele mail-inbox met threaded berichten (om mails en replies als één conversatie weer te geven). Ontwikkelaars kunnen vanaf nu hun apps dus tegelijkertijd ontwikkelen voor iPhone, iPad en iPod Touch.

Nieuwe functies

Ook is er een aantal nieuwe functies voorhanden die Steve Jobs, ceo van Apple, afgelopen september al presenteerde. Via AirPlay kan draadloos audio, video en fotomateriaal worden gestreamd vanaf een iOS-apparaat naar een AirPlay-compatibel apparaat. Dat betreft in eerste instantie alleen Apple's eigen AirPort Express (voor audio) en Apple TV (voor audio en video). Andere hardwarefabrikanten kunnen bij Apple een licentie op AirPlay verkrijgen.

Verder voegt Apple een functie toe om draadloos te printen. Ook worden er enkele kleine dingen aangepast. Waarschijnlijk komt iOS 4.2 al binnen enkele weken op de markt.