iOS 6 sloopt alle zogenaamde referers uit de http-data wanneer de gebruiker Google als zoekmachine heeft ingesteld. Het is in elk geval geen privacyfunctie, want iOS 6 stuurt vanaf Bing wél nog referers mee.

Normaliter kan een site met de http-referer zien waar een bezoeker vandaan komt en, in het geval van een zoekmachine, met welke zoekterm hij of zij heeft gezocht. Dit is voor sitebeheerders zeer waardevolle data om inzicht te krijgen waar en hoe hun site wordt gevonden.

iOS 6 stript Google maar niet Bing

Maar dotCult en SearchEngineLand ontdekten iets aparts. Als Google in iOS6 als standaard zoekmachine staat ingesteld, dan wist de browser de http-referer die Google meegeeft. Sites kunnen nu niet meer zien als bezoekers via Google binnenkomen, laat staan met welke zoekterm. Eerdere versies van iOS lieten de referer gewoon door.

Er is in elk geval geen sprake van een nieuwe privacyfunctie in iOS6, want Safari laat de referers van Bing wél gewoon door. Webwereld heeft bovenstaande bevindingen bevestigd.

Bug of pesterij?

Dat laat twee scenario's open. Ten eerste, er is sprake van een bug. Ten tweede, Apple doet dit bewust en alleen bij Google, om het bedrijf een hak te zetten. De twee zijn immers in een escalerende mobiele oorlog met elkaar. Zo heeft Apple ook de eerder in iOS ingebakken Google Maps en YouTube er uit gesmeten.

Vorig jaar betaalde Google naar verluidt nog 1 miljard dollar om als standaardzoekmachine op iOS te staan. Het is niet bekend of deze deal is gecontinueerd. Webwereld heeft vragen uitstaan bij Apple en Google.

UPDATE:

Google komt met de verklaring. “De browser in iOS 6 is overgeschakeld om het zoekverkeer naar onze servers te versleutelen en daar hebben we nog geen rekening mee gehouden."

"Zoeken werkt prima, maar de http referer wordt in sommige situaties niet meegestuurd naar bestemmingspagina. We onderzoeken verschillende opties om deze kwestie op te lossen", aldus Google in een verklaring aan Webwereld.