De aankondiging van iOS 9.3 werd onlangs door Apple vergezeld van een opsomming van nieuwe mogelijkheden binnen de update van het mobiele besturingssysteem, maar daarin bleef één belangrijke feature eigenlijk wat onderbelicht: de Shared iPad.

Vooralsnog mikt Apple met Shared iPad op studenten, maar zoals ComputerWorld.com terecht opmerkt: dit moet de toekomst van iOS voor het bedrijfsleven zijn. Met Shared iPad hoeven bedrijven niet meer overmatig te investeren in tablets (de kosten zijn dan een obstakel) maar kan het aantal tablets worden gelimiteerd tot het werkelijk in gebruik zijnde aantal op een werkdag. Gedeelde bedrijfs-iPads functioneren alleen als er door de werknemers steeds dezelfde apps worden gebruikt, maar als er (lichte) verschillen van functie bestaat, of van authorisatie in het gebruik van apps, loop je tegen limieten aan.

Met Shared iPad tracht Apple dat op te lossen. Iedere gebruiker logt in met zijn eigen code en krijgt dan zijn eigen werkomgeving. Een feature die handig kan zijn in bijvoorbeeld sales, klantenservice, design en engineering.

Wordt iOS nu eindelijk een zakelijk OS?

Daarnaast lijkt Shared iPad een opmaat voor verdere verbetering van iOS voor het gebruik op de iPad Pro. De eerste klachten die over de oversized tablet loskwamen waren de beperkingen van iOS in het gebruik van het apparaat. Onder meer wordt gevraagd aan meer multitasking-mogelijkheden en lichtere apps, maar het multi-usergebruik is een aardig beginnetje. Het biedt immers een meer kosteneffectieve manier om tablets in te zetten binnen de organisatie.

De vraag is nog in hoeverre Apple het zakelijke gebruik van de Shared iPad-feature gaat promoten door verbindingen te maken met bestaande zakelijke systemen. De Education Preview-pagina van Apple lijkt erop te wijzen dat in ieder geval sommige van de beheerfunctionaliteiten worden verbonden met Managed Apple ID's en diensten als Device Enrollment Program en Volume Purchase Program, hoewel het niets vermeld over een integratie met MDM/EMM-software.

Waar blijft xe ondersteuning voor AD?

Als Apple belangrijke zakelijke systemen gaat ondersteunen als Active Directory, dan wordt het beheer van gedeelde iOS-apparaten, zoals toegangscontrole en het loggen van het gebruik, net zo makkelijk als het beheer van PC's. De nieuwe features binnen iOS 9.3 for Education werken immers hetzelfde als de profielen die je binnen je Windows-omgeving kan aanmaken voor gebruikers, die zo op elke willekeurige PC kunnen inloggen en hun vertrouwde eigen desktop voorgeschoteld krijgen.

Dat zou de inzetbaarheid van iOS in zakelijke omgevingen vergroten en kan een belangrijke stap zijn voor de iPad Pro in de concurrentie met de Surface Pro of andere Windows-tablets en -hybride apparaten.