In de aanloop naar de presentatie van de iPad waren de verwachtingen hoog gespannen. Deels zijn die verwachtingen waar gebleken. Maar er ontbreken ook een aantal functies die wel werden verwacht.

Geen multitasking

Er is bijvoorbeeld geen multitasking aanwezig in het apparaat. Dat betekent dat het niet mogelijk is om meerdere programma's tegelijkertijd te draaien. Een programma moet eerst worden afgesloten voordat een ander kan worden opgestart. Dit is ook het geval bij de iPhone. De iPad draait een besturingsysteem dat gebaseerd is op die van de iPhone.

Geen camera

Ook verwacht, maar niet aanwezig is een camera. Dat betekent ook direct dat videobellen niet tot de mogelijkheden hoort. Daarmee had Apple zakelijke gebruikers kunnen aantrekken. De iPad blijft, zo bleek, vooral gericht op consumenten.

Geen Flash

De tablet heeft ook geen ondersteuning voor Flash. Dit is ook vergelijkbaar met de iPhone. Dat betekent in principe dat er alleen maar naar YouTube-video gekeken kan worden. Andere videosites nemen zelden de moeite om hun video om te zetten zodat de QuickTime-player van Apple ermee om kan gaan.

Geen poorten

Ook het aantal poorten is beperkt en er is geen usb voorhanden. Er is alleen een mini-jack ingang om een koptelefoon aan te sluiten en het apparaat kan aangesloten worden op het dock. Daarnaast zijn er geen mogelijkheden om externe apparaten aan te sluiten. Er is ook geen hdmi-uitgang, dat betekent dat de iPad alleen via omwegen aangesloten kan worden op de tv. Data kan wel draadloos worden verstuurd via 3G, wifi of bluetooth.

Gesloten

De iPad leunt voor software net zoals de iPhone op de App Store. Dat betekent dat alleen Apple kan bepalen wat er op de tablet draait. Liefhebbers van alternatieve browsers als Firefox en Chrome hebben pech.

Meer dingen die je mist aan de iPad? Meld het in de reacties.