Chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ontwikkelt een nieuwe geïntegreerde chipoplossing voor Apple met gebruik van het 20 nanometer productieproces. Op de chip wordt zowel de rekenprocessor als de grafische processor geïntegreerd. Dat zegt analist Nobunga Chai van DigiTimes.

TSMC zou de nieuwe leverancier van chips worden voor iPad en iPad mini nadat Apple zijn afhankelijkheid van topleverancier Samsung vermindert en zoekt naar andere chipleveranciers. TSMC is een van de grootste chipleveranciers ter wereld. De nieuwe chips die in de komende tablets van Apple worden geplaatst zijn verbeterde versies van de bestaande A6X-processoren.

Van 32 nm naar 28 nm-proces

Die worden nu nog op 32nm gefabriceerd, maar TSMC zal chips nu volgens het 28 nm-proces maken. De chips zouden later dit kwartaal ter beschikking komen van Apple, waarna de nieuwe iPad's halverwege dit jaar op de markt zouden moeten komen. Met het ontwikkelen van de SoC's op 20 nm denkt Chai dat TSMC ook de volgende versies van Apples tablets kan voorzien van chips, maar dat de doorbraak zal komen met de volgende generatie chips.

Die volgende generatie zal het FinFET-proces gebruiken, waarbij op 16 nm wordt geproduceerd. De massaproductie van die chips moet over een jaartje beginnen. FinFET geeft circuitontwerpers meer flexibiliteit en zorgt voor minder energieverbruik terwijl de snelheid toeneemt. Ook Intel, Samsung en AMD hebben de eerste FinFET-transistoren in ontwerp, maar dan op 14 nm.